Graviditet og inkontinens

Under graviditet oplever mange kvinder en vis grad af inkontinens, som er ufrivillig vandladning.  Bliver problemet ikke afhjulpet, er der risiko for, at inkontinensen kan fortsætte efter din graviditet.

Er du gravid og oplever ufrivillig vandladning/inkontinens er det normalt stressinkontinens.  Stressinkontinens er ufrivillig vandladning, som følge af øget pres på blæren.  Ved stressinkontinens fungerer bækkenbundsmusklerne ikke godt nok til at holde på vandet.

Inkontinens under graviditeten kan også være resultatet af en overaktiv blære.  Kvinder, der har en overaktiv blærer, oplever en øget trang til at tisse,  fordi deres blærer har ukontrollerede spasmer.  Hertil kommer, at lukkemusklerne omkring urinrøret – røret hvorigennem urinen passerer fra blæren – kan blive påvirket.  Lukkemusklerne i området er beregnet til at forhindre urin i at forlade blæren af sig selv, men hvis blæremusklerne gennemgår stærke sammentrækninger, kan selv funktionen af stærke lukkemusklerne blive tilsidesat.
>Læs mere om knibeøvelser og bækkenbundsmuskler.

Blæremusklen er en muskulær ventil, der ligger i bunden af blæren.  Den styrer vandladning.  Under graviditeten, sætter den voksende livmoder blæren under pres.  Musklerne i blæren og bækkenbunden kan blive overbelastede af det ekstra pres på blæren.  Urin kan lække ud af blæren, når der tilføjes yderligere pres – for eksempel, når du er gravid og hoster eller nyser.

Efter fødsel kan inkontinens fortsætte, fordi fødslen svækker bækkenbundsmusklerne, som kan forårsage en overaktiv blære.

Graviditet og fødsel kan også bidrage til inkontinens på grund af følgende:

  • Beskadigelse af nerverne, der styrer blæren
  • Klipning ved fødsel