Bækkenbundsmuskler

Bækkenbundsmusklerne er meget oversete muskler i din krop. Mange kvinder glemmer at træne og vedligeholde musklerne, og ligesom alle andre muskler i kroppen bliver de langsomt svagere, når ikke de trænes. Svækkede muskler fører bl.a. til inkontinens. 

Bækkenbundsmusklerne

Bækkenbunden består af en række skeletmuskler, hver med sin egen funktion. Musklerne hjælper ikke kun med at du kan holde på urin og afføring indtil du er i nærheden af et toilet, men bidrager også til at understøtte organerne i bækkenet: blære, livmoder og endetarmen.

Noget af bækkenbundsmuskulaturen sidder rundt om urinrøret og hjælper med at holde det lukket, indtil du skal tisse.  Det er musklerne, der sørger for åbnings- og lukkemekanismerne.

Når blæren er fuld, sendes der et signal til hjernen om, at du skal tisse.  Når du har sat dig på toilettet og er klar, fortæller hjernen bækkenbundsmusklerne, at de skal slappe af og åbne urinrøret.  Musklerne omkring blæren trækker sig derefter sammen og lader urinen løbe ud.

Er dine bækkenbundsmuskler svage kan det resultere i inkontinens. Svage bækkenbundsmuskler nedsætter også den seksuelle nydelse og intensiteten af orgasmer.

Den sunde bækkenbund

En veltrænet og sund bækkenbund er hele tiden i gang med at at holde bækkenbunden ” stiv “, som en trampolin. Når du bevæger dig rundt, er de små fibre i bækkenbunden i fuld gang med at opretholde den stive trampolin. Dette er især vigtigt, når der kommer et pludseligt og hårdt pres oppefra på bækkenbunden, som f. eks når vi hoster, nyser, løber eller hopper.

Når et pludselig pres kommer oppefra, søger de stærke bækkenbundsmuskler for, at underlivet stabiliseres. Når organerne er stabiliseret er der mindre chance for lækage fra enten blære eller tarm.

Tegn på en sund blære

En normal blære kendetegnes ved:

  • tømmes 4-8 gange om dagen (hver 3-4 time)
  • kan holde på 400-600ml urin (du føler behov for at tisse ved 200-300 ml)
  • du vækkes op til én gang om natten for at tisse, og to gange, hvis du er over 65
  • siger til når den er fuld og i god nok tid til at du kan finde et toilet
  • tømmes fuldstændig, når du tisser
  • lækker ikke urin