Overaktiv blære

Overaktive blære er en betegnelse, der bruges om en type lidelse i de nedre urinveje. Diagnosen blev introduceret i 1997 og anerkendt i 2002.

Overaktiv blære er den samme pludselige, hyppige vandladningstrang som ved tranginkontinens, men ikke alle med overaktiv blære er inkontinente, og mange er i stand til at holde sig.

Hvad er en overaktiv blære?

Hos kvinder med en overaktiv blære, specielt dem med trang- eller blandet inkontinens, er bækkenbundsmusklerne svækkede, hvilket også ses hos kvinder med stressinkontinens. Inkontinente kvinder har ikke samme muskelstyrke som kontinente kvinder. Dertil ser det ud til, at inkontinente kvinder også har en ubalance mellem lukke- og åbningsmekanismerne i urinrøret.

Når urinrørets lukkemekanismer er svækkede, vil åbningsmekanismerne i stedet træde mere i kraft. Jo mere aktive åbningsmekanismerne er, jo større er trangen til at tisse.

Undersøgelser har vist, at ca. 16% af befolkningen har symptomer på overaktiv blære. Symptomerne som er natlig vandladning, stærk vandladningstrang og hyppige vandladninger er almindelige, så der er ikke klare retningslinjer for behandling. Din læge vil finde den behandling, der passer til dine symptomer.

Behandling af overaktiv blære

Korrekt udførte knibeøvelser med en bækkenbundstræner kan behandle inkontinens ved at løfte bækkenbunden, så den er placeret højere oppe i bækkenet, og samtidig øge muskelmassen og fastheden i bækkenbundsmusklerne og bindevævet. Når intensiv muskeltræning i bækkenbunden har sådan en effektiv virkning på inkontinens, skyldes det, at træningen forbedrer den automatisk muskelfunktion og ikke kun evnen til at styre frivillige sammentrækninger inden en eventuel belastning på bækkenbunden

Effekten af knibeøvelser ved en overaktiv blære er stadig under debat. Forskning viser dog, at det er muligt at lære at hæmme sammentrækningerne og dermed standse trangen. Da der ikke er enighed om bækkenbundstræning kan hjælpe, kan det indtil videre ikke garanteres, at bækkenbundstræning kan behandle en overaktiv blære, men det er en god idé at prøve under alle omstændigheder.