Stressinkontinens

Hvis du lækker en smule, når du griner, hoster, nyser, jogger eller løfter noget tungt, kan du have stressinkontinens.  Dette er den mest almindelige form for inkontinens hos yngre kvinder.

De fleste tilfælde af stressinkontinens skyldes svækkede bækkenbundsmuskler. Bækkenbundsmusklerne svækkes oftest på grund af graviditet og fødsel, og stress inkontinens er derfor almindelig hos gravide og kvinder, der har fået børn inden for det sidste år. Stressinkontinens er også mere almindeligt hos kvinder, der er overvægtige på grund af belastningen på bækkenbundsmusklerne.

Sådan fungerer din blære

For at forstå hvad der foregår når du har problemer med stressinkontinens er der en kort forklaring her.

Nyrerne producerer hele tiden urin. En tynd strøm af urin løber konstant ned til blæren gennem urinlederne (“uterers”) . Du producerer forskellige mængder af urin afhængig af hvor meget du drikker, spiser og sveder.

Blæren består af muskler og lagrer urinen. Den udvider sig ligesom en ballon i takt med at den fyldes med urin. Udløbet for urin (urinrøret ) er normalt lukket, hvilket sker ved hjælp af bækkenbundsmusklerne, som omgiver og støtter urinrøret.

Når blæren indeholder en vis mængde urin, bliver du gjort opmærksom på, at blæren er fuld. Når du går på toilettet for at tisse, trækker blæremusklerne sig sammen, og urinrøret og bækkenbundsmusklerne slapper af, således at åbningen åbnes og urinen kan flyde ud.

Hvis du lider af stressinkontinens, lækker du ved ekstra belastning og pres på dine muskler, fordi dine bækkenbundsmuskler ikke er stærke nok.  Når bækkenbundsmusklerne ikke understøtter din blære godt nok, falder blæren ned og presser mod skeden. Dermed kan du ikke spænde de muskler, der normalt lukker for urinrøret og dermed vandladningen. Så hvis dine bækkenbundsmuskler er svage, kan du risikere at lække urin på grund af det ekstra pres på blæren, som host, nys, grin, motion og andre fysiske aktiviteter lægger.

Hvor almindeligt er stress inkontinens?

Stressinkontinens er den mest almindelige form for urininkontinens. Stressinkontinens bliver mere almindelig hos ældre kvinder, men ses også hos gravide kvinder, og kvinder, der fornyligt har født.

Mange kvinder spørger ikke om hjælp, når de lider af inkontinens. Mange gravide tror fejlagtigt, at det er en naturlig del af at være gravid, mens ældre kvinder føler, at det er en del af at blive gammel. I langt de fleste tilfælde kan inkontinens behandles, så der er ingen grund til at acceptere inkontinens.

> Læs om behandling

Andre typer af inkontinens

Den anden mest almindelige form for inkontinens er urgeinkontinens/tranginkontinens. Kort fortalt, er urgeinkontinens, når du får en akut trang til at tisse.  Nogle mennesker har både stressinkontinens og tranginkontinens. Dette er kendt som blandet inkontinens.

Derudover kan man også lide af en overaktiv blære.