Tranginkontinens

”Hvis du ofte er ramt af en akut trang til at tisse og ikke kan nå på toilettet i tide, kan du have tranginkontinens (urgeinkontinens).  Den pludselige trang kan udløses af lyden af rindende vand, ved at drikke, eller ud af ingenting.  Med denne type inkontinens kan du lække store mængder urin.

Tranginkontinens er en almindelig form for inkontinens. Tranginkontinens er når du får en akut trang til at tisse og undertiden lækker, før du når at komme på toilettet. Hvis du lider af tranginkontinens har du også en tendens til at skulle tisse oftere end normalt. Nogle gange er det flere gange i løbet af natten og mange gange i løbet af dagen. Nogle kvinder oplever også, at de lækker urin under sex, især under orgasmen.

Sådan fungerer din blære

For at forstå hvad der foregår når du har problemer med tranginkontinens er der en kort forklaring her.

Nyrerne producerer hele tiden urin. En tynd strøm af urin løber konstant ned til blæren gennem urinlederne (“uterers”) . Du producerer forskellige mængder af urin afhængig af hvor meget du drikker, spiser og sveder.

Blæren består af muskler og lagrer urinen. Den udvider sig ligesom en ballon i takt med at den fyldes med urin. Udløbet for urin (urinrøret ) er normalt lukket, hvilket sker ved hjælp af bækkenbundsmusklerne, som omgiver og støtter urinrøret.

Når blæren indeholder en vis mængde urin, bliver du gjort opmærksom på, at blæren er fuld. Når du går på toilettet for at tisse, trækker blæremusklerne sig sammen, og urinrøret og bækkenbundsmusklerne slapper af, således at åbningen åbnes og urinen kan flyde ud.

Hvis du lider af tranginkontinens er blærens åbningsmekanismer overaktive. Svage bækkenbundsmuskler kan føre til en manglende evne til at lukke urinrøret. Samtidig sker der en ubalance i åbnings- og lukkemekanismen i urinrøret, så der ikke skal så meget påvirkning til at få åbningsmekanismen til at reagere. Det vil sige, at urinrøret åbner sig hurtigere og lettere i forhold til raske kvinder. Dine muskler åbner derfor for urinrøret før at du selv er forberedt.

> Læs om behandling

Hvor almindeligt er tranginkontinens?

Tranginkontinens er den næsthyppigste årsag til inkontinens. Omkring 3 ud af 10 tilfælde af inkontinens skyldes tranginkontinens.

Andre typer af inkontinens

Den mest almindelige form for inkontinens er stressinkontinens. Kort fortalt, er stressinkontinens når du lækker urin ved belastning af bækkenbundsmusklerne, f.eks ved nys, hoste, latter, sport osv.  Nogle mennesker har både stressinkontinens og tranginkontinens. Dette er kendt som blandet inkontinens.

Derudover kan man også lide af en overaktiv blære.